Restauracja Hoso Sushi w Jędrzejowie - jak się przyjęła
Restauracja Hoso Sushi, znajdująca się w Jędrzejowie na ulicy 11 Listopada 49, jest pierwszym lokalem specjalizującym się w sushi w mieście. Lokal został otwarty w 2020 roku tuż przed wybuchem pandemii, właścicielem i kucharzem w lokalu jest pochodzący z Kielc Radosław Bysiak.
Jak narodził się pomysł na założenie tak wyspecjalizowanego lokalu z kuchnią japońską właśnie w Jędrzejowie?
- Czułem się na siłach by założyć własny biznes gastronomiczny i podjąłem się wszelkich kroków by to marzenie spełnić. Przy otwarciu Hoso Sushi było trochę szczęścia w nieszczęściu. Restaurację otwierałem 9 października, a 21 października pozamykano wszystkie lokale w związku z covidem. Ale na szczęście przez ten krótki okres dwóch tygodni miałem zatrzęsienie klientów i zdołałem przekonać do sushi bardzo wielu z nich. Po dziś dzień mam dziesiątki jak nie setki stałych klientów z samego Jędrzejowa. Moją główną klientelą są moi stali bywalcy z Jędrzejowa, ale są wśród stałych klientów i przyjezdni, którym posmakowało moje sushi na tyle, że za każdym razem jak przejeżdżają przez Jędrzejów potrafią wpaść coś zjeść. To bardzo miłe gdy ktoś docenia moją ciężką pracę i potrafi specjalnie z trasy zjechać by zahaczyć o Jędrzejów i Hoso Sushi. Robimy sushi na najwyższym poziomie, używamy dobrych składników i nie odstajemy w niczym od sushi serwowanego w większych miastach - opowiada właściciel lokalu Radosław Bysiak.
Większość swego dorosłego życia pan Radosław spędził zdobywając doświadczenie i pracując za granicą. Gotowanie jako kucharz nigdy go szczególnie nie pociągało, ale w robieniu sushi odnalazł zaskakująco wiele satysfakcji.
- Po tym jak nauczyłem się fachu zacząłem analizować rynek i miejsca gdzie bym mógł otworzyć restaurację. Ostatecznie wybór padł na Jędrzejów. Do tej pory niczego takiego w Jędrzejowie nie było, a samo miasto też nie jest jakoś super rozwinięte pod względem gastronomii. Przed otwarciem tutaj lokalu zdobywałem doświadczenie w restauracji sushi, szybko się rozwinąłem i załapałem to, co mi mogło się przydać do otworzenia własnego punktu z taką kuchnią. Bardzo pomaga też to, że są w moim życiu dwie rzeczy, które szczególnie lubię robić: uwielbiam jeździć tirami i uwielbiam robić sushi. W swym życiu miałem epizod, że pracowałem za granicą jako kierowca, do Polski wróciłem na rok przed otwarciem swojej restauracji w Jędrzejowie. - dodaje właściciel.
Plany restauracji Hoso Sushi na przyszłość
Lokal ciągle się rozwija. Od lipca jest już w pełni klimatyzowany więc wysokie temperatury w okresie największego upału nie będą już przeszkodą dla restauracji. Ponadto w planach jest wprowadzenie nowych dań oraz alkoholi azjatyckich.
- Obecnie w karcie menu rolek sushi jest do wyboru ponad 50 dlatego też zdecydowałem się w 2023 roku zmodyfikować delikatnie asortyment. Rolki serwowane w Polsce są dostosowane do naszych podniebień, bardziej słowiańskich. Mamy dużo pysznych kremowych rolek i serwujemy je nie tylko z surową rybką, mamy też ryby takie jak łosoś grillowany, wędzony czy pieczony węgorz. Parę nowości jakie dodam będą bliższe ciepłej kuchni, czyli na pewno będę robić cieszące się coraz większą popularnością w Polsce sushi burgery i wprowadzę bułeczki bao z dodatkami typu szarpana wieprzowina. Ważną zmianą jest też to, że po tych trzech latach zdecydowałem podbić status restauracji i w ofercie pojawią się też alkohole kuchni sushi. Począwszy od nalewki choya po tradycyjne piwa azjatyckie, kończąc na pewno na jakichś ciekawych drinkach. Z tym będziemy ruszali jeszcze w lipcu.
Zobaczcie na zdjęciach jak prezentuje się restauracja Hoso Sushi w Jędrzejowie:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?