Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Odcinek S17 Izbica-węzeł Zamość Sitaniec bliżej realizacji

Odcinek S17 Izbica-węzeł Zamość Sitaniec bliżej realizacji

Rozbili auto, w środku 3 pijanych, nikt się nie przyznał. Jak skończyła się ta sprawa

Rozbili auto, w środku 3 pijanych, nikt się nie przyznał. Jak skończyła się ta sprawa

Polecamy

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Jak naprawić migający ekran w laptopie? Zobacz, co może być przyczyną

Jak naprawić migający ekran w laptopie? Zobacz, co może być przyczyną