Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Rada powiatu nie wybrała starosty

Rada powiatu nie wybrała starosty

Grom Nowy Staw awansował do finału wojewódzkiego Pucharu Polski

Grom Nowy Staw awansował do finału wojewódzkiego Pucharu Polski

Polecamy

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Ten trening pozwoli ci ukoić nerwy. Odpręży twoje ciało i umysł

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia

Kolejna matura zostanie unieważniona? Dyrektor CKE wyjaśnia