MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka na miękko to najzdrowszy sposób przygotowania jajka....
fot. gdolgikh/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 1. Jajka na miękko

Jajka na miękko to najzdrowszy sposób przygotowania jajka. Dzięki temu, że jest ono gotowane w całości, a więc razem ze skorupką nie potrzebujemy używać do tego tłuszczu. To sprawia, że jajko na miękko jest niskokaloryczne, a równocześnie sycące, pozwoli nam więc zadbać o figurę i nie podjadać między posiłkami. Wrzątek sprawia, że z jego powierzchni znikają wszelkie drobnoustroje, a wszystkie wartości odżywcze są zachowane w środku.

Aby ugotować jajka na miękko zwykle należy je gotować ok. 3 minuty od zagotowania się wody. Jeśli lubimy bardziej płynne jajko to odejmujemy 1 minutę, a jeśli bardziej ścięte białko i żółtko częściowo też do dodajemy minutę. Po określonym czasie należy jajka wyjąć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Zobacz również

Ukradli auto koło Wielunia. Uciekli do Kluczborka. Zatrzymali ich policjanci z Olesna

NOWE
Ukradli auto koło Wielunia. Uciekli do Kluczborka. Zatrzymali ich policjanci z Olesna

W niedzielę na rynku w Starachowicach finał festiwalu smaków, zdjęcie i potańcówka

W niedzielę na rynku w Starachowicach finał festiwalu smaków, zdjęcie i potańcówka

Polecamy

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Miejscowości-giganty, czyli największe miasta Polski

Miejscowości-giganty, czyli największe miasta Polski

Dzieci w edukacji domowej: ile uczy się poza szkołą? Są nowe dane

Dzieci w edukacji domowej: ile uczy się poza szkołą? Są nowe dane