Konkurs gastronomiczny "Rozgrzewające dania na jesienne dni – metoda na chłoda" w jędrzejowskim "Grocie". Rywalizowały cztery uczennice

Aleksandra Boruch
Aleksandra Boruch
Konkurs gastronomiczny "Rozgrzewające dania na jesienne dni – metoda na chłoda" w jędrzejowskim "Grocie". Rywalizowały cztery uczennice.
Konkurs gastronomiczny "Rozgrzewające dania na jesienne dni – metoda na chłoda" w jędrzejowskim "Grocie". Rywalizowały cztery uczennice. ZS numer 2 "Grota"/Starostwo Powiatowe w Jędrzejowie
Udostępnij:
Cztery uczennice technikum gastronomicznego jędrzejowskiego "Grota" wzięły udział w drugim etapie konkursu kulinarnego pod tytułem "Rozgrzewające dania na jesienne dni – metoda na chłoda". Na stole gościły dania z dyni, a na deser - dania z czekolady. Pierwsze miejsce i nagrodę główną - szkolenie w Studiu Kulinarnym, zdobyła uczennica klasy II, Natalia Kaczmarczyk.

W Zespole Szkół numer 2 imienia generała Stefana Roweckiego "Grota" w Jędrzejowie odbył się II etap konkursu gastronomicznego, którego tematem były: "Rozgrzewające dania na jesienne dni – metoda na chłoda".

Do tego etapu konkursu zakwalifikowały się cztery uczennice: Katarzyna Bielecka, Patrycja Imosa, Natalia Kaczmarczyk i Sylwia Ponikowska.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania z wykorzystaniem sezonowych jesiennych produktów wraz z przyprawami o działaniu rozgrzewającym (warunek konieczny).

Konkurs składał się z dwóch etapów:
- I etap - przygotowanie i dostarczenie receptur zgodnie z wymogami organizatora (forma zdalna: zdjęcia + receptura),
- II etap – wykonanie przepisu w praktyce.

Dziewczęta przygotowały między innymi dania z dyni: zupę dyniową z grzankami, bułeczki czy ciasto czekoladowe.

W gronie jury zasiadali: starosta jędrzejowski Paweł Faryna, wicestarosta Maria Barańska, absolwent "Grota" i szef kuchni w branży gastronomicznej Rafał Blicharski, dyrektor Zespołu Szkół numer 2 imienia generała Stefana Roweckiego "Grota" Paweł Kowalski oraz wicedyrektor Janusz Adamczyk.

Oceniając uczestniczki konkursu, członkowie jury brali pod uwagę:

  1. smak
  2. dobór składników
  3. wygląd i aranżacja
  4. przygotowanie stanowiska pracy
  5. zużyty surowiec
  6. profesjonalizm pracy
  7. czystość pracy
  8. wygląd stanowiska po pracy

Jury po długiej naradzie wyłoniło zwycięzców:

  • I miejsce zajęła Natalia Kaczmarczyk z klasy 2tże,
  • II miejsce zajęła Sylwia Ponikowska z klasy 4tgg,
  • III miejsce zajęła Patrycja Imosa z klasy 3Tfg
  • Wyróżnienie zdobyła Katarzyna Bielecka z klasy 4tgg.

Nagrodą główną w konkursie jest szkolenie z dowolnej dzieciny kulinarnej w Studiu Kulinarnym "Domowa Spiżarnia" w Kielcach. Nagrodą za miejsce drugie jest bon o wartości 100 złotych na zakupy w Media Expert. Nagrody rzeczowe przyznano dla miejsca III oraz wyróżnienia.

Wszystkim młodym szefowym kuchni gratulujemy!

Szkoły wracają częściowo do nauki zdalnej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie