Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jędrzejowscy Cystersi zapraszają na kiermasz słodkości. Specjalnością będzie... śmietanowiec proboszcza. Mamy przepis! (SPRAWDŹ SZCZEGÓŁY)

Aleksandra Boruch
Aleksandra Boruch
Już w niedzielę, 13 września kiermasz słodkości w Archiopactwie cystersów w Jędrzejowie. To zdjęcie pochodzi z przygotowań do poprzedniej kwesty na kaplicę adoracji w lutym tego roku.
Już w niedzielę, 13 września kiermasz słodkości w Archiopactwie cystersów w Jędrzejowie. To zdjęcie pochodzi z przygotowań do poprzedniej kwesty na kaplicę adoracji w lutym tego roku. archiwum Archiopactwa
W niedzielę, 13 sierpnia w Archiopactwie Cystersów w Jędrzejowie odbędzie się kiermasz ciast. Specjalnością będzie śmietanowiec proboszcza po cystersku! Ojciec Jakub Edward Zawadzki, proboszcz parafii błogosławionego Wincentego Kadłubka, własnoręcznie przygotuje aż... 30 blach ciasta! Wypieki będą rozprowadzane po każdej mszy świętej. Cel jest bardzo szczytny - nasi cystersi zbierają pieniądze na remont kotłowni i wymianę pieców ogrzewających cały kompleks Archiopactwa. Pomóżmy! Zamiast do cukierni - przyjdźcie po ciacho do Cystersów.

Już w tę niedzielę, 13 września w Archiopactwie Cystersów w Jędrzejowie odbędzie się kiermasz słodkości. Ojcowie zapraszają na pyszne ciacho i proszą o wsparcie.

Przyjdź na kiermasz słodkości i pomóż Cystersom
Cel jest bardzo szczytny. Przed Archiopactwem Cystersów w Jędrzejowie spora inwestycja: w nadchodzącym czasie czeka ich wymiana pieców i przebudowa kotłowni.

Koszt zadania to prawie 170 tysięcy złotych. Na ten cel już udało się zgromadzić 123 tysiące złotych (w tym ofiary z wizyty duszpasterskiej, ofiary za pomoc ojców w Częstochowie, sprzedaż trzody chlewnej, sprzedaż zboża z cysterskich upraw, ofiary z kiermaszu książki). Do realizacji celu brakuje "tylko" i "aż" 47 tysięcy złotych.

Jak możemy pomóc? W niedzielę przyjdź na ciasto do Cystersów!

30 blach ciasta upiecze proboszcz!
W niedzielę, po każdej mszy świętej będzie można skosztować przeróżnych słodkości przygotowanych specjalnie na kiermasz.

Jak zapowiada proboszcz parafii, ojciec Jakub Edward Zawadzki, wszystkich ciast będzie minimum 60 blach! Sam upiecze ich aż 30.

Będzie można nabyć ciasto Laskowianek. Panie same wyszły z taką inicjatywą i cały zysk z rozprowadzonych wypieków chcą przeznaczyć na ten cel. Nie zabraknie też specjalności proboszcza, czyli śmietanowca cysterskiego.

- Na niedzielnym kiermaszu nie zabraknie również ciasta proboszcza, czyli śmietanowca po cystersku. Pieczenie już się rozpoczęło, ponieważ chcę przygotować 30 blach ciasta, aby nikomu nie zabrakło- mówi z uśmiechem ojciec Jakub.

- Cieszymy się bardzo, że nasza akcja jest tak pozytywnie odbierana. Niektórzy zapowiadają, że na weekend wyjątkowo nie kupią ciasta w cukierni, ale przyjdą na kiermasz do Cystersów. To bardzo miłe i budujące. Dziękujemy i serdecznie zapraszamy na niedzielę - zaprasza proboszcz parafii, ojciec Jakub Edward Zawadzki.

"Przy pieczeniu ciast odpoczywam"
Ojciec Jakub przyznaje, że lubi być w kuchni. Niejednokrotnie również sam przygotowywał i przygotowuje posiłki dla swoich współbraci. Gotuje obiady czy pomaga w kuchni. Proboszcz parafii błogosławionego Wincentego Kadłubka lubi także piec ciasta. Niegdyś, na każdą niedzielę zawsze robił coś słodkiego dla wspólnoty. Zapytany o kulinarne umiejętności mówi, że jest trochę samoukiem. Wiedzę czerpie z książek kucharskich i programów kulinarnych.

Śmietanowiec cysterski - specjalność niedzielnego kiermaszu, przygotowuje według przepisu, który sam opracował i zmodyfikował na podstawie różnych innych przepisów.

Ojciec Jakub podzielił się z nami przepisem na to pyszne ciasto. Zobaczcie.

Śmietanowiec proboszcza po cystersku

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 250 g margaryny "Kasia"
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka tartej skórki pomarańczy
  • cukier waniliowy

Masa śmietanowa:

  • 3 śmietany 18% 330 g
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 6 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • opakowanie rodzynek
  • 4 łyżki żurawiny suszonej
  • puszka brzoskwiń

PRZEPIS
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i skórką z pomarańczy. Dodajemy rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta schładzamy w lodówce 30 min, a 1/3 mrozimy, Blachę nasmarowaną margaryną wylepiamy ciastem i zalewamy przygotowaną masą: śmietanę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniami, rodzynkami, żurawiną i posiekanymi brzoskwiniami. Delikatnie mieszamy. Dodajemy pianę ubitą na sztywno i mieszamy. Pozostałe ciasto, które było w zamrażalniku,ścieramy na tarce na dużych oczkach i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 ok. 75 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą.

Przyjdźcie do Cystersów na pyszne ciasto i pomóżcie "ogrzać" Archiopactwo!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jedrzejow.naszemiasto.pl Nasze Miasto