5 z 17
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Choć występuje naturalnie w owocach, jej nadmiar trafia do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c5/fe/5cb5c9a192089_o_large.jpg)
fot. rawpixel/pixabay.com
Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby
Co szkodzi wątrobie? Fruktoza
Choć występuje naturalnie w owocach, jej nadmiar trafia do wątroby, gdzie zamienia się w tłuszcz. Powoduje on stres oksydacyjny, który stopniowo uszkadza jej komórki. Dlatego owoce warto jeść z umiarem, i wybierać je zamiast owocowych soków.
Maksymalnie ograniczyć należy natomiast produkty przemysłowe, w których jest dodatkiem, głównie w postaci sztucznie pozyskiwanego syropu glukozowo-fruktozowego. To przede wszystkim słodzone napoje, ale też słodycze, płatki śniadaniowe i inne wysokoprzetworzone produkty.
Lepszym wyborem jest naturalna żywność, np. małe porcje owoców, bezcukrowe płatki z owocami, gorzka czekolada.