6 z 18
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zmiksowane na pastę orzechy – ziemne, nerkowe, migdały lub...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1c/a9/5d6e618b57c51_o_large.jpg)
fot. Baiba Opule/123RF
Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów
Masło orzechowe
Zmiksowane na pastę orzechy – ziemne, nerkowe, migdały lub inne – mają gęstą, lepką konsystencję i charakterystyczny zapach, przez co zastępują jajka w wypiekach takich jak brownie, lekkie ciasteczka czy naleśniki. Jednocześnie dodaje im sporo roślinnego białka.
Aby zastąpić 1 jajko, użyj 3 łyżek gładkiego masła orzechowego (60 g).