MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W sezonie smażę szparagi z patelni jako przystawkę. Smak podkręcam czosnkiem. Idealne danie dla początkujących

Redakcja
Pyszne szparagi z patelni świetnie smakują podsmażone z czosnkiem i podane z szybką oraz jajkiem na miękko.
Pyszne szparagi z patelni świetnie smakują podsmażone z czosnkiem i podane z szybką oraz jajkiem na miękko. 123rf.com/sarsmis/zdjęcie ilustracyjne
Szparagi to jedne z najbardziej wiosennych warzyw, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także są pełne substancji odżywczych. Jeśli masz ochotę na lekką i smaczną potrawę, to właśnie szparagi z patelni będą strzałem w dziesiątkę. A najlepsze jest to, że przygotowanie ich jest szybkie i proste! Przekonaj się sam, jak w kilka chwil stworzyć wyjątkowy posiłek.

W skrócie

Masz ochotę na nierozgotowane szparagi? Wypróbuj prosty przepis na szparagi z patelni. Wystarczy przesmażyć je na oliwie lub oleju rzepakowym z pokrojonymi ząbkami czosnku przez kilka minut, aby wydobyć z nich pełnię aromatu. Do zarumienionych szparagów, możesz podać jajko na miękko, jajko sadzone lub jajko w koszulkach. W dalszej części artykułu podam także sugestie dotyczące szparagów z patelni i faktu, że nie muszą być wcale smażone. Zachęcam cię do eksperymentowania z metodami przyrządzania warzyw i wybrania swojej ulubionej.

Szparagi z patelni – prosty przepis z czosnkiem

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych szparagów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka startego parmezanu do posypania.

Jak zrobić szparagi z patelni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku myję, oczyszczam i usuwam stwardniałe końcówki szparagów.
  2. Na dużej patelni rozgrzewam olej na średniej mocy palnika.
  3. Ząbki czosnku siekam i dodaję do rozgrzanego oleju. Smażę przez minutę, aż zacznie wyraźnie pachnieć, ale jeszcze nie będzie brązowy.
  4. Następnie dorzucam szparagi i smażę przez 5 minut, aż będą miękkie, ale nadal sprężyste i chrupiące.
  5. Pod koniec smażenia dodaję świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
  6. Szparagi z patelni przekładam na szeroki talerz lub półmisek.
  7. Przed podaniem oprószam startym parmezanem.

Blanszowane szparagi z patelni

Kolejną metodą przygotowania szparagów na patelni jest blanszowanie. Na patelni zagotuj wodę. We wrzącej wodzie ułóż zielone szparagi i gotuj przez 2-3 minuty. W tym czasie przygotuj sobie miskę z bardzo zimną wodą. Możesz dodać kostkę lodu. Następnie wyjmij szparagi z patelni i zanurz w zimnej wodzie w misce. Dzięki temu szparagi są jędrne i utrzymują apetyczny kolor.

Mam nadzieję, że obie metody przyrządzenia chrupiących szparagów z patelni podbiją twoje podniebienia i częściej zagoszczą w wiosennym menu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Czytaj także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W sezonie smażę szparagi z patelni jako przystawkę. Smak podkręcam czosnkiem. Idealne danie dla początkujących - Strona Kuchni

Wróć na jedrzejow.naszemiasto.pl Nasze Miasto