Regulują poziom cukru we krwi, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 i pomagają walczyć z depresją, przedłużają młodość. Nasiona chia wydawały się produktem idealnym. Desery z ich dodatkiem można było kupić we wszystkich modnych knajpach.
Dlaczego więc Unia Europejska zabroniła sprzedaży jogurtów i puddingów z tym produktem? Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności uznał, że spożywanie tych nasion nie szkodzi zdrowiu, o ile stanowią one 10 proc. posiłku w pieczywie, płatkach śniadaniowych mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maks. 15 g.
Dozwolone jest też użycie szałwii hiszpańskiej do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml. Ci, którzy chcą dodać je w innych produktach, muszą przeprowadzić specjalną procedurę autoryzacyjną.
- Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane - podkreśla Główny Inspektor Sanitarny.
Czytaj więcej: Siedem miejsc na nietypową pizzę w stolicy
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?